Momentnøglen hjælper dig og bilen

momentnøglesæt-bil-værksted-carls-ras

Spænding af hjul på bilen

Kan du række hånden op hvis du ejer enten en bil eller cykel? Det tænkte jeg nok. Men der er stadig en mulighed for at du ikke har en momentnøgle lignede i værktøjskassen. En momentnøgle er i manges øjne måske ikke det mest nødvendige stykke værktøj at eje selv. Det er dog ikke helt sandt. Du har ikke behov for den hverdag, men når du sidder fast i trafikken, kan den gavne dig mere end du tror. Fordi den kan redde liv, men også som en bonus kan bespare dig økonomisk. Den er nem at bruge til at stramme løse led og du sparer mange ture til teknisk service værksteder, som automekanikere og cykelbutikken. Det er en go ide at spænde efter når du har kørt en 100 – 200 km. Spændes de ikke ens, kan du opleve at bilen får vibrationer. Det kan for det meste mærkes ekstra tydelig ved opbremsning.

Hvordan man benytter en momentnøgle

Du skal bruge:
1. Beskyttelsesbriller.
2. Klud.

Find det rigtige momentnøglesæt
Der findes mange forskellige momentnøgler på markedet. Det skyldes, at de har forskellige udgangspunkter for deres momenter og forskellige maksimumsmomenter. Det er derfor ikke givet, at du kan bruge den samme momentnøgle til din cykel, som du bruger til din bil.

Safety first!
Hvis boltene som du skal spændefast med momentnøglen er snavset, kan de gå ud over dit syn. Falske moment aflastninger sker når trådene på boltene sprænger af og dermed kan ramme dig i øjet fordi du står så tæt på. Husk derfor at tage sikkerhedsbriller på.

Når du skal spænde bolten fast
Juster din momentnøgle ved at dreje den riflede metal håndtag greb placeret på bunden af momentnøglen, indtil “0” mærket trykt på bunden af håndtaget flugter med facet kant mærket “50” er placeret på skaftet af momentnøgle. Ved at dreje håndtaget, indtil ” 0 “-mærket på basen flugter med “50”-mærket på akslen, har du indstillede momentnøgle til at signalere, når 50 centimeter eller pounds af drejningsmoment er nået.

Små justeringer
Gør yderligere justeringer af momentnøgle på denne måde (enten mere eller mindre ønskede moment), indtil den er indstillet til den ønskede kraft for den bolt du er i færd med at stramme.
Når drejningsmomentet er indstillet, strammes låseknappen placeret ved siden af riflede metalhåndtag greb, så det kan ikke bevæge sig ved et uheld.