Er en dunsovepose det rigtige valg for dig?

For dig der går op i friluftsliv og elsker at sove i enten telt, i shelter eller under åben himmel, kan det nogle gange være svært at vælge det rette udstyr – et af de helt store spørgsmål er for eksempel, om du skal vælge en dunsovepose eller gå efter en med fiberisolering? For mens nogle er ellevilde med dun, er der andre, der aldrig kunne drømme om at sove med andet end fibre.

Dun vs. fibre er en af de helt store diskussioner blandt outdoor-entusiaster. Men hvordan skal du så blive klog på, hvad du skal vælge, og om en dunsovepose måske kunne være det rigtige valg for dig? Det vil vi prøve kort at guide dig igennem her. Du kan også se mere hos Friluft.dk og få indblik i, hvor stort udvalget af dunsoveposer faktisk er.

Fordele og ulemper ved dun- og fiberisolering

Der er fordele og ulemper ved alle materialevalg. Derfor er det helt rette valg også i høj grad et spørgsmål om, hvad du har behov for, altså under hvilke forhold du skal bruge dit friluftsgrej. For at gøre det mere overskueligt, kan det give mening at forklare, hvorfor nogle er så vilde med dun, mens andre klart fortrækker fibre.

Dunsoveposer er, som navnet antyder, fyldt med naturlige dun, mens en fibersovepose har syntetisk fyld. En dunsovepose er derfor typisk lettere og mere holdbar. Derfor er den også lidt dyrere. Til gengæld kan den holde i rigtig mange år, hvis du passer godt på den.

En dunsovepose er kompakt og nem at komprimere. Derfor er den smart, hvis du skal på tur, men ikke har meget plads i rygsækken. En dunsovepose er desuden dejlig blød at sove med og isolerer rigtig godt – på den måde kan den minde om din dyne derhjemme. Den giver dig desuden en god, stabil temperatur natten igennem, selv i kolde forhold.

En dunsovepose er dog ikke så god i fugtige og våde omgivelser. Den er nemlig længere tid om at tørre end en fibersovepose, og den er ikke så rar at sove i, hvis du selv er våd eller fugtig. Hvis du skal på tur i dårligt vejr eller i troperne, hvor luftfugtigheden er høj, kan det altså være bedre med en fibersovepose.

For at finde ud af, hvilket materiale du skal gå med, så skal du altså vurdere, hvor og hvordan du vil bruge dit udstyr. For det vil nemlig kunne hjælpe dig en del med at finde den sovepose, du vil blive mest glad for, når du skal på tur i naturen.

Find den helt rette dunsovepose

Hvis du så finder ud af, at en dunsovepose er vejen for dig, er der stadig nogle ting, du skal tænke over. Der findes nemlig mange forskellige typer af dunsoveposer. Vigtigst er det at vælge en, der har en passende komforttemperatur og en god pasform i forhold til, hvordan du bedst kan lide at sove.

Du kan dog for eksempel også kigge efter en letvægtsmodel, hvis det springende punkt for dig er netop vægten, eller finde en, der har en medfølgende kompressionspose, så den er let at pakke ned i rygsækken. Tænk over features som lynlåse, åndbarhed og varmekravefanger, så du får valgt den helt rigtige dunsovepose til dine behov.