Skal du prøve en triatlon?

Triatlon er en meget alsidig træningsform, som styrker hele kroppen. Dette giver blandt andet mindre risiko for overbelastningsskader, da man ikke bare belaster én del af kroppen. De tre forskellige discipliner i en triatlon belaster kroppen ensidigt – hvilken kan give større risiko for skader – men fordi du skrifter mellem de tre discipliner, får du trænet hele kroppen. Det smarte ved træning til en triatlon er faktisk, at hvis du begynder at mærke tegn på en skade, kan du i stedet træne en disciplin, som ikke belaster den del af kroppen. Vekslingen mellem træningsmulighederne er også med til at fastholde motivationen, som derved kan holde din træning i gang og din form oppe.

Der findes flere forskellige triatlonstævner, alt efter hvor langt du vil komme. De fleste ser således ud:

  • Ironman (3,8 km svømning, 180 km cykling, 42,2 km løb)
  • Lang triatlon (4 km svømning, 120 km cykling, 30 km løb)
  • ½ ironman (1,9 km svømning, 90 km cykling, 21,1 km løb)
  • ¼ ironman (950 m svømning, 45 km cykling, 10,5 km løb)
  • OL distance (1,5 km svømning, 40 km cykling, 10 km løb)
  • Sprint distance (750 m svømning, 20 km cykling, 5 km løb)
  • 1/10 ironman eller 4, 18, 4 (400 m svømning, 18 km cykling, 4,2 km løb)

Du kan starte med at træne op til 1/10 ironman og derefter træne dig op gennem listen.

I forhold til træningen til en triatlon, så kan træning tre gange om ugen faktisk være nok; Én dag med svømning, én med cykling og én med løb. Selvom du ikke gider at bruge 15 timer om ugen på at træne, kan du stadig træne op til en triatlon. Det kan også være en god ide, når du har trænet i nogle uger, at træne løb og cykling på samme tid. Start med at cykle og hop derefter af cyklen og løb. Dine ben vil føles som gummi og føles tungere, men med tiden vil det være nemmere for dig at gå fra cykling til løb – præcis som du vil skulle til en triatlon.

I forhold til tøjet og udstyret til de tre discipliner, så behøver du ikke starte med det helt store: gode løbesko, en cykel og cykelhjelm og en badedragt. Det er nok til at starte med. Når du har trænet dig op til stævnerne, kan du med fordel købe triatlon suits, som du blandt andet kan finde på fusion.dk.