Husker du at passe dine tænder, mand?

Det kan være fristende at ”glemme tandlægen”, når man er en ung mand med en masse på sinde. Dels kan du spare pengene og bruge dem på noget sjovere, og dels kan du slippe for at skulle sætte tid af til at tage forbi tandklinikken.

Generelt er unge mennesker fristet til at droppe turen til tandlægen, fordi tandlægerne er opfattet som nogle, det er en pligt – og vel at mærke en dyr én – at gå til.

Men den opfattelse er både ærgerlig og forkert, forklarer vores lokale tandlæge i Ishøj. For faktisk kan tandlægernes eftersyn, kontroller og tilbud spare dig for meget fremtid besvær, hvis de blot får lov at tilse tænderne en til to gange årligt.

Kender du din farve?

Når du er patient hos en tandlæge, er du tildelt en farvekode afhængigt af dine tænders sundhedstilstand. Du kan enten være rød, gul eller grøn – og det er muligt at skifte imellem grupperne.

Den grønne kategori er for dig, der har helt fine tænder og ikke viser tegn på nogen bekymrende tendenser. Er du i denne gruppe kan du muligvis nøjes med at besøge din tandlæge til et rutinetjek en gang årligt – måske endda med længere tids mellemrum.

Den gule kategori er for dig, det overvejende har sunde tænder, men udviser begyndende småproblemer. Det kan f.eks. være på grund af livsstil eller et tandproblem, der skal holdes øje med. Du vil i denne gruppe typisk skulle besøge tandlægen en til to gange årligt.

Den røde kategori er for dig, der har et aktivt problem eller en mund- eller tandsygdom. I denne gruppe skal der føres tættere kontrol og foretages operationer. Du vil typisk skulle regne med at besøge din tandlæge adskillige gange årlig, som regel hvert kvartal.

Følger du tandlægens råd, er det muligt at bevæge sig fra den ene gruppe til den anden. F.eks. kan det være at tandlægen opdager tilsnigende huller og andet, hvilket placerer dig i den gule gruppe. Følger du tandlægens anbefalinger er det derfor muligt at du kommer i den grønne gruppe. Omvendt kan du også være i den gule gruppe og negligere dine tænder i sådan en grad, at du ender i den røde (dyre) gruppe.

Sørg derfor for at huske dine tandlægebesøg og lytte til de anbefalinger, du modtager.