Metoder til at få en glat og flot hud igen

Akne, dvs. bumser eller urenheder i huden, er noget, der rammer de fleste på et eller andet tidspunkt i livet. De fleste får det i teenage-årene, hvor kroppen er ved at finde sit naturlige leje af talgproduktion, for akne er i bund og grund en tilstand i huden, hvor der dannes betændelse under overfladen på grund af tilstoppede talgkirtler.

Det meste kommer huden ret fint over, men nogle gange kan man også udvikle ar, som man med tiden gerne vil af med igen.

Hvorfor får man ar efter akne?

Arrene dannes, når denne betændelse enten har været så omfattende og voldsom i et område, typisk ved det, der hedder ’cystisk akne’, at det har angrebet strukturen dybere i huden – eller når man ikke har kunnet lade være med at klemme urenheden ud. Det er der nemlig mange, der gør forkert, og det kan efterlade skader i huden, som efterfølgende bliver til ar.

Disse ar kan se ud på mange forskellige måder – både som fordybninger, der bliver i huden, og som mørke eller røde mærker, men fælles for dem alle er, at der kan gøres noget ved dem. Behandling af ar efter akne er et stort område, og det er nyttigt at vide lidt om behandlingsmetoderne, inden man beslutter sig for, hvad der skal gøres ved det.

Hvad kan der gøres ved ar efter akne?

Når man behandler akne-ar, findes der forskellige meget voldsomme metoder, der ikke altid kan anbefales – og navnlig ikke hvis det ikke er en dygtig professionel, der udfører dem. Det gælder blandt andet nedslibning af huden, hvor det yderste lag slibes væk. Det er hårdt for huden, og der er risiko for ardannelse igen. Den samme risiko er der ved den noget mere udbredte kemiske peeling, hvor et syreholdigt produkt påføres huden, sådan at det yderste lag fjernes.

Herudover kan man fx vælge en restylane skinbooster, som giver huden under arrene ny fylde, eller man kan bruge en såkaldt dermoroller, der ruller over huden og sætter den i stand til at hele selv. Den anbefalede metode er dog ofte laserbehandlingen, der med små prik fra en laser sætter gang i hudens egen helingsproces, hvilket er den sundeste og mest naturlige måde at blive sine ar fra akne kvit. Mulighederne er dog ganske mange, og det kan meget anbefales at sætte sig ind i metoderne, før man sætter processen i gang.